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STATE OF NEW JERSEY
PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION
BEFORE THE DIRECTOR OF UNFAIR PRACTICES

In the Matter of
TRENTON BOARD OF EDUCATION,
Respondent,
-and- Docket No. C0O-2009-420
TRENTON EDUCATION ASSOCIATION,
Charging Party.
SYNQPSIS

The Director of Unfair Practices refused to issue a
complaint in a charge by the Trenton Education Association
alleging that the Trenton Board of Education violated the Act by
not allowing two union representatives to attend an investigatory
interview with an employee. The TEA argued that the parties
practice had allowed two representatives in the past. The Board
argued that the Weingarten law and the parties contract did not
require more than one representative. The Director held that
Weingarten only required one representative, and any dispute over
the parties contract language was more appropriate for the
parties grievance procedure.
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REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT

On May 11 and May 18, 2009, the Trenton Education
Association (TEA) filed an unfair practice charge and amended
charge against the Trenton Board of Education (Board). The TEA
alleges that on or about May 11, 2009, the Board violated
sections 5.4a(l) and (2)Y of the New Jersey Employer-Employee
Relations Act, N.J.S.A. 34:13A-1 et seq., (Act) by not allowing

one of its negotiations unit employees to be accompanied by two

1/ These provisions prohibit public employer, their
representatives or agents from: “(1) Interfering with,
restraining or coercing employees in the exercise of the
rights guaranteed to them by this act. (2) Dominating or
interfering with the formation, existence or administration
of any employee organization.”
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TEA representatives in a meeting with the principal of the school
to which the employee was assigned and another school principal.
The TEA alleges that by disallowing its two representatives to
attend the meeting, the Board interfered with the employee’s

Weingarten® rights; unilaterally changed a practice permitting

more than one TEA representative to attend meetings which might
have resulted in discipline of unit employees; interfered in the
operation and administration of the TEA and engaged in anti-union
animus.?/

The Board denies violating the Act. It contends that it met

its Weingarten obligation by allowing one TEA official to

represent the employee and that the parties’ collective
negotiations agreement does not provide for more than one TEA
representative to be present at an investigatory meeting which
might lead to discipline of an employee. The Board also argues
that its restriction on the number of TEA representatives at such
a meeting does not interfere with the operation or administration

of the TEA and does not demonstrate anti-union animus.

2/ NLRB v. Weingarten, 420 U.S. 251 (1975).

3/ A charging party must specify the subsection(s) of the Act
alleged to have been violated . . .” N.J.A.C. 19:14-1.3.
An alleged unilateral change in a term and condition of
employment requires a charging party to specify that 5.4a(5)
of the Act has been violated. An allegation of anti-union
animus requires an allegation that 5.4a(3) of the Act has
been violated. Neither section has been cited on the charge
form and these allegations are dismissed.
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The Commission hasg authority to issue a complaint where it
appears that the charging party’s allegations, if true, may
constitute an unfair practice within the meaning of the Act.
N.J.S.A. 34:13A-5.4c; N.J.A.C. 19:14-2.1. The Commission has
delegated that authority to me. Where the complaint issuance
standard has not been met, I may decline to issue a complaint.
N.J.A.C. 19:14-2.3. On October 15, 2009, I wrote to the partes,
advising that I was not inclined to issue a complaint in this
matter and setting forth the reasons for that conclusion. The
letter also provided the parties an opportunity to respond not
later than October 26, 2009. On October 29, 2009, the TEA filed
a reply. I decline to issue a complaint.

The TEA and the Board signed a collective negotiations
agreement which expired on August 31, 2009. The agreement covers
the Board’s certificated employees.

On May 11, 2009, a TEA unit member was asked to attend a
meeting with her school principal. For purposes of this
decision, the unit member reasonably believed that the meeting
might result in her discipline. She requested that the TEA
president and first vice-president attend the meeting as her

Weingarten representatives. Before the meeting began, another

school principal who is also the president of the Trenton
Administrators and Supervisors Association (TASA) told the TEA

that only one of its representatives could attend the meeting.
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The meeting convened with both principals, the unit member and
one TEA representative.

The TEA asserts that in a previous meeting with the unit
member and school principal, a second administrator had also
attended, together with two TEA representatives. The TEA also
asserts that in November and December, 2008, similar meetings
were conducted with two administrators, two TEA representatives
and a unit employee. The Board did not object to the number of
TEA representatives attending those meetings. Finally, the TEA
asserts that over the past six and one-half years, the Board has
allowed more than one TEA representative to attend grievance
and/or disciplinary investigations. The TEA contends that these
facts establish a practice of permitting more than one TEA
representative to attend meetings which implicate an employee’s
Weingarten right to representation. The TEA asserts that on May
11, 2009, the Board unilaterally changed that practice by
allowing only one TEA representative to accompany a unit member
to the meeting with her principal.

The Board does not dispute that two TEA representatives
attended meetings with the unit employee and administrators. The

Board contends however, that Weingarten does not require an

employer to accommodate more than one union representative. The

Board asserts that on May 11, 2009, it met its Weingarten
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obligation by allowing one union representative to attend the
meeting with the unit employee.

The parties’ collective negotiations agreement provides in a
pertinent part:

Article XIV - Teacher and Association Rights

E.1. Whenever any teacher is required
to appear before the Board or any committee,
member, representative or agent thereof
concerning any matter which could adversely
affect the continuation of that teacher in
his/her office, position or employment or the
salary or any increments pertaining there to,
then he/she shall be given prior written
notice and shall be entitled to have a
representative of the Association present to
advise him/her and represent him/her during
such meeting or interview.

2. Whenever a teacher is required to
appear before the Board concerning discipline
matters, he/she shall be given five (5) days
prior written notice and reasons for the
meeting or hearing. Said teacher may be
represented by a person of their choosing.

Article III - Grievance Procedure, Paragraph D,
procedure:

2. Level Two

2 (b) The Superintendent and/or
his/her designee shall represent the
administration at this level of the grievance
procedure. Within ten (10) school days after
the grievance is filed with the
Superintendent and his/her designee shall
hold a hearing on the grievance unless the
grievant states in writing that/he/she does
not desire such a hearing. The grievant and
a_representative of the AGC shall be present
at the hearing and may present such facts as
are relevant to the grievance being
considered.
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3. Level Three

(b) The Board shall appoint two or
more of its members as hearing officers to
hear grievances at this level. . . The
hearing officers shall meet with the grievant
and representatives of the AGC on the
grievance and his/her (or their) first
regular meeting after the AGC has notified
the Superintendent of its intention to
appeal, for the purpose of reviewing the
relevant facts presented at Level Two. The
grievant and no more than six (6)
representatives of the AGC shall be present
solely for the purpose of reviewing the
accuracy of the facts presented below and to
certifyv any documentary evidence that may
have been presented below.

Article III Grievance Procedure

E. Right of Teachers to Representation
2. Any aggrieved person may be

represented at all stages of this grievance
procedure by a person of his/her own
choosing, except that he/she may not be
represented by a representative or by an
officer of any teacher organization other
than the Association. When a teacher is not
represented by the Association, the
Association shall have the right to be
present and to state its viewsg at all stages
of this grievance procedure (emphases added) .

The Board argues that these contractual provisions establish
that “a” TEA representative may represent a unit member at an
investigatory/disciplinary meeting. It asserts that it adhered
to the terms of the agreement, notwithstanding the possibility of
a differing practice. It also asserts that its conduct did not
interfere with the TEA’s right to operate and administer its

organization and does not show anti-union animus.
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ANALYSIS
An employee has a right to request a union representative’s
assistance during an investigatory interview that the employee
reasonably believes may lead to discipline. This principle was

established in the private sector by NLRB v. Weingarten, and is

known as a Weingarten right. Weingarten was adopted by the New

Jersey Supreme Court in UMDNJ and CIR, P.E.R.C. No. 93-114, 19

NJPER 342 (924155 1993), recon. granted P.E.R.C. No. 94-60, 20
NJPER 45 (925014 1994), aff’'d 21 NJPER 319 (26203 App. Div.
1995), aff’d 144 N.J. 511 (1996). If an employee requests and is

entitled to a Weingarten representative, the employer must allow

representation, discontinue the interview, or offer the employee
the choice of continuing the interview unrepresented or having no

interview. Dover Municipal Utilities Auth., P.E.R.C. No. 84-132,

10 NJPER 333 (915157 1984); State of New Jersey (Dept. of Public

Safety), P.E.R.C. No. 2002-8, 27 NJPER 332, 335(932119 2001).
The Court in Weingarten wrote: “[tlhe union representative

is safeguarding not only the particular employee’s
interests, but also the interests of the entire bargaining unit
by exercising vigilance to make certain that the employer does
not impose punishments unjustly.” Id. at 420 U.S. 260.

Weingarten sets forth and reiterates a unit employee’s right

to “the union representative,” “his union representative,” “a

union representative” or “union representative.” Nothing in the
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decision indicates that more than one union representative was
needed to protect either the employee’s right to union
representation or the union’s interest in protecting the rights
of the entire unit through representation of specific employees.
The parties in this case do not dispute that the employee
was accompanied and represented by a TEA official during the
investigatory interview. Accordingly, I find that neither the

employee’s Weingarten protections nor the TEA’'s interest in

protecting the entire negotiations unit were violated.

The TEA asserts that the parties have a practice of allowing
more than one TEA representative to attend such investigatory
interviews of unit employees. Such a practice would not prevail
in the face of a contract provision clearly setting forth the

disputed term and condition of employment. Passaic Cty. Redq.

H.S. Dist. No. 1, P.E.R.C. No. 91-11, 16 NJPER 446 (921192 1990) ;

New Jersey Sports and Exposition Authority, P.E.R.C. No. 88-14,

13 NJPER 710 (918264 1987).

Several pertinent contract articles permit TEA unit
employees to request “a representative of the Association,” or “a
person” of their choosing. Only at level three of the grievance
procedure (before hearing officers) does the contract provide
that “representatives” (plural) may participate, albeit for an
expressly limited purpose. No facts suggest and the TEA does not

assert that the May 11 meeting was conducted pursuant to level



D.U.P. No. 2010-1 S.
three of the parties’ grievance procedure. Nor do any facts
suggest that the Board’'s action was in retaliation for any
protected conduct.

The TEA also contends that the presence of the second
principal (also, TASA’s president) and his decision to allow only
one TEA representative to attend the investigatory meeting,
violates 5.4a(2) of the Act. I disagree.

N.J.S.A. 34:13A-5.4a(2) prohibits an employer from
dominating or interfering with the administration of an employee

organization. In Atlantic Community College, P.E.R.C. No. 87-33,

12 NJPER 764, 765 (9417291 1986), the Commission defined that

provision’s terms:
Domination exists when the organization is
directed by the employer, rather than the
employees. . . . Interference involves less
severe misconduct than domination, so that
the employee organization is deemed capable
of functioning independently once the
interference is removed. It goes beyond
merely interfering with an employee’s section
5.3 rights; it must be aimed instead at the
employee organization as an entity.

Assuming that the second principal attended as an employer
representative and not as a representative of the administrators’
association, I am not persuaded that his alleged disallowance of
a second TEA representative at the May 11 meeting interfered with
the TEA’'s capability to “function independently.” No facts

suggest that the Board’s action was “aimed at the employee

organization as an entity.” The 5.4a(2) allegation is dismissed.
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To the extent that the TEA believes that the Board’s action
violated its contract, the TEA could pursue that concern through
its grievance procedure. Any dispute over the interpretation of
the parties contract terms regarding the above cited pertinent

language is not complaintable. New Jersey Dept. Human Services,

P.E.R.C. No. 84-148, 10 NJPER 419 (15191 1984).

The Commission’s complaint issuance standard has not been
met and I refuse to issue a complaint on the allegations of this
charge.

ORDER
The unfair practice charge is dismissed.

BY ORDER OF THE DIRECTOR
OF UNFAIR PRACTICES

R R /A
Q/ }MM’J 1Tt N
~Krnold H.

Zudick, Director

DATED: December 8, 2009
Trenton, New Jersey

This decision may be appealed to the Commission pursuant to
N.J.A.C. 19:14-2.3.

Any appeal is due by December 18, 20089.



